2017. október 26., csütörtök

Hang indít - Kamera forog - Csapó - ééééés TESSÉK!

Elsírtam magam. Pedig nem is vagyok Gyűrűk ura rajongó. Ráadásul Harry Potteres. De én még ilyen gyönyörűen berendezett díszletet soha a büdös életben nem láttam.  Már a megérkezés Matamatába is emelkedett hangulatban folyt, a parkolóban hatalmas Hobbitonos buszok, természetesen egy szuvenír bolt, fent egy kávézó ahol isteni finom, sűrű zöldséges levest ettünk, onnan kilátással az igazi fű zöld-zöld fű dombokra, majd buszokkal transzfer az igazi bejárathoz. Megilletődve léptem be, a bokrok és táj titokzatosan eltakarta az igazi meglepetést. Olyan pontos precizitással van felépítve a falu, hogy bármilyen szögben állsz, a fotó tökéletesre sikeredjen.  Hát igen. Látom magam előtt az állványokat, a karavánokat, a rendezői sátrat, és ahogyan Peter Jackson új-zélandiként ügyel a természettel való összhangra. Nekünk a Nap a fővilágosítónk, a sok eső, szél és pár bárány adja a sminket, a történet pedig adott, csak le kell játszani. A légvédelmileg védett terület az Alexander család tulajdonában van, és mint minden más helyi vállalkozás, ez is akár veszteséges is lehetne, hiszen a helyi vállalkozóknak nem az a célja hogy azonnal multimilliomos legyen, vagy gazdag, vagy hatalmas, hanem hogy értéket teremtsen, a környéken lakókat foglalkoztassa és közösen egy cél érdekében munkálkodjanak. Sok esetben az új-zélandi vállalkozások a nyereséget folyamatosan visszapörgetik az üzletbe, a fejlesztésre és a megújulásra fókuszálva. 


Az egyre bővülő díszletfalu még a Harry Potter rajongókat is elkápráztatja. A miniatűr pontossággal megtervezett manóházak színes ajtajai pöttyözik tele a dimbes-dombos tájat. Ma valahogy spontán módon elkapom a pillanatokat, és miközben a Geo magazin főszerkesztője felveszi kamerával az egyik bejáratot, Travellina (kattintásra olvasható Travellina élménybeszámolója az új-zélandi utazásáról) szóval Travellina szalad be rajta, megörökítve az utókornak, hogy manók igenis léteznek. Ezt a felvételt hét lakat alatt őrizzük, és a következő generáció ugyanúgy a keresésére indul, mint annak idején Zsákos Bilbó majd Zsákos Frodó és a többiek a Gyűrű megkeresésének. Apropó, végül kiderült, hogy a gyűrű mindvégig szlovák bloggerünknél volt, Milannál, aki boldogan húzta elő zsebéből A gyűrűt, benne a titkos felirattal

,,Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.”

Aztán felpróbáltuk, és semmi. Több mint valószínű, az összes közül ez a Három Gyűrű, ami a legtisztább, és a tünde urak gyógyításra, és szép dolgok készítésére használták. Milan különben is olyan "tünde" alkatú és kinézetű, most már csak az a kérdés, hogy a Tűz, a Levegő vagy a Víz Gyűrűjét birtokolja és hogy honnan jött.... Kitaláljuk saját mesénket, emlékeket hagyunk a levegőben, eljátszuk hogy mi vagyunk Csavardi Samu és Zsákos Frodó, és megállapítjuk, hogy Csaba Shepherd, a NewTourZealand tulajdonosa, aki összerakta nekünk ezeket a csodálatos programokat, hasonlít Aragornra, az Elle főszerkesztője Liptai Lívia fekete hajjal Arwen, és én akarok lenni Galadriel....


Zsáklak, Megye, Michel Delving, Rohan, Gondor, Arda, Völgyzuboly, mind Középfölde, és itt van a Zöld Sárkány is ahol ettünk egy isteni finomat a kocsmában, igazi Hobbit sörrel leöblítve, amit csak és kizárólag itt lehet venni. Négy féle sör közül választhatsz, annyit elárulok, hogy az egyik közülük alkoholmentes és nem azt ittam.

Egyéb kényeztetések Hobbitonban... Kipróbálnád?

Hazafele felhőkbe és ködbe burkolózik a táj, épp csak annyit láttat a zöldebbnél zöldebb dombokból, amennyi a busz ablakából látható. Aztán mondom lányomnak hogy sajnos nem láttuk Mordont. Erre azt válaszolta, miközben az iskolában gályázott, hogy a Mordon az ott van.... Megnyugodtam hogy megint nem maradtam le semmiről.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése