2017. december 22., péntek

Hogyan lettem utazó - kulisszatitkok

Most már előjövök a farbával, mert épp tegnap felmerült poénból, hogy ha nem mondok egyértelmű magyarázatot arra, hogy miből van pénzem utazásokra, akkor sajnos azt kell feltételeznie pár barátomnak, hogy pornózok. Habár túl a negyvenen - ha igaz lenne - a mai kor inkább felemelne ebbéli hitében, szenzáció éhes kéjsóvár telhetetlenségével, és még talán büszke is lennék rá....

Viszont anyám rossz szemmel nézné, és hála a közösségi oldalaknak, annak ellenére hogy anyu nincs fönn egyetlen platformon sem, mégis mindent jobban tud arról hogy hol járok és mit csinálok. Úgyhogy mielőtt kicsi falunkban megindul a hőn szeretett pletyka, elébe mennék a dolgoknak. Nos ez az utazás úgy működik nálam, hogy első sorban nyitott vagyok a világra. Általában van egy fókuszom és vannak kedvenc tevékenységeim. Az idő során ezek úgy alakultak hogy a hivatásom lettek. Ez az utazás, az írás és a futás. Na jó, az utóbbit még nem könyvelem el hivatásnak, viszont imádom csinálni, és minden egyes alkalommal ennek nem csak hangot adok hanem látszatot és önmagam részéről érzést is izomláz formájában. És ahogy ezek a dolgok összekapcsolnak, úgy kapcsolom én is a lehetőségeket céljaimhoz. Nem vagyok influencer. Sose szerettem volna befolyásolni utazási szokásokat, döntéseket vagy kéréseket. A tudásomat adom, ismereteimet és segítek megoldani feladatokat utazás témában amíg az ügyfél megelégedetten hazaérkezik a kiválasztott helyről.  Nem vagyok hátizsákos utazó, szeretem a luxust, viszont imádok egyedül utazni a saját tempómban, és egyszer-egyszer amikor csoportosan garázdálkodom idegen helyen, akkor bizony fő a kompromisszum és az alázat. Szóval én olyan mixe vagyok a backpeckernek és az exclusive utazásnak. Amennyire a pénztárcám engedi. A végén meg megírom.

Így jött ez az Új-Zéland is. Elmesélem. Csináltam egy országismertetőt Csaba barátommal, aki kinn él Aucklandben. Mert hát ugye ha nem utazhatok oda, akkor legalább beszéljünk róla. Olyan jól sikerült a rendezvény, hogy beleszerettem az országba. És a szerelem kiteljesedett. Felhívott a Qatar Airways, ami nekem óriási megtiszteltetés, hogy lennénk-e szárazföldi partner egy tanulmányi úthoz. 
Na most azt tudni kell, hogy ma Magyarországon eljutni egy bármilyen "study"-ra csak és csupán kihalásos alapon lehet, vagy magas pozícióból, vagy elkötelezett hívőként. Én egyik sem vagyok. 
Szóval egy ilyen behívás mindenképpen presztizs értékű, és bátorság kérdése és kurázsi hogy belevágunk-e. Mi belevágtunk. Én Magyarországon, Csaba pedig Új-Zélandon egészítette ki a csapatot. Egy multival kellett szövetkeznünk, mi, a kétszemélyes vezérigazgatósági tanács. Ezt úgy kell érteni, hogy az alkalmazottak is mi voltunk (azóta bővült a csapatunk Ildivel). És megcsináltuk. 
Azóta tudom hogy mi a flow, hiszek a jelekben, és tudom hogy egy jól sikerült projekt előzetes jelei, hogy minden úgy működik mint kés a vajban. Mert mertünk egy nagyot álmodni.
És amikor a nagyokról beszélek, és el kellett dönteni hogy újságírókat vigyünk-e Új-Zélandra vagy utazási irodás kollégákat, a szívem egyik fele még mindig duzzog mert az újságírók mellett döntöttünk. 
És milyen jól döntöttünk! Viccesen castingnak hívtuk Petrával, a Qatar Airways marketingesével azt a mustrát, ami alapján kiválasztottuk, ki az a 7 újságíró akik velünk jöhetnek Új-Zélandra. Petra a multik felelősségtudatával, Csaba a bátrak lendületével és helyismerettel én pedig a szárnyaló fantáziámnak köszönhetően egy fantasztikus csapatot alkottunk. Néha kijött belőlem a hatalmam van érzés, amit minden egyes alkalommal leküzdöttem egy adag hálával, így jött össze a világ legszuperebb újságírói csapata. GEO magazin, HVG, Hamu és gyémánt, Nők lapja, Elle, National Geographic, Marie Claire azt az értéket képviselik a magyar sajtóban, ami tartalmilag és látványban is felemelő és azt a színvonalat, amit mindig szívesen követek. 
És hát nagyon jól tudom, hogy a blog az új újságírás, és az utazási blogerek pedig a leginformáltabb utazási szaktanácsadók. Itt nem volt kérdés, hogy Travellina, Peter's Planet és Szlovákiából Milan Bez Mapy képviseli az "influencereket". 

Velük együtt lenni egy fotón, igazán megtisztelő!
Alsó sor balról jobbra: Csaba Shepherd a NewTourZealand ügyvezető tulajdonosa, Szűcs Péter a Peter's Planet bloggere, Rajczi Adrienn (én)
Felső sor balról jobbra: Koszó Kinga Geo Magazin főszerkesztő, Milan Bardún a Bez Mapy szlovák blog utazó írója, Szabó Petra a Qatar Airways marketing munkatársa, Tasnádi Rózs a HVG vezető munkatársa, Liptai Lívia az Elle főszerkesztője, Tomanicz Éva a Hamu és gyémánt felelős szerkesztője, és Kisgyörgy Éva a Travellina utazási blog írója, influencer, utazó és jó barát.

Aztán ami Új-Zélandon történt az Új-Zélandon is marad. Minden egyéb cikk, írás, szerkesztőségi és PR a lapokban printben vagy online. 

HVG: http://hvg.hu/pr_cikkek/20171124_A_bakancslistak_ellovasa_kozelebb_van_mint_gondolnank__UjZeland_konnyebben_elerheto_Budapestrol (írta: Rajczi Adrienn)

Marie Clairehttps://marieclaire.hu/kirakat/2017/11/24/stilusos-utazas-uj-zelandra-x/ (írta Rajczi Adrienn)

Travellina: http://travellina.hu/category/uj-zeland-2017/

Peter's Planethttp://petersplanet.travel/category/blog/

National Geographic: http://www.ng.hu/Termeszet/2017/12/07/Termeszetesen-Uj-Zeland (írta: Rajczi Adrienn)

Geo: http://www.blikk.hu/geo/elkepeszto-par-kilometeren-belul-talalkozunk-mind-a-negy-evszakkal-ez-a-taj-a-vilag/j7sts68 (írtam: Rajczi Adrienn)

Figyeld a nlcafe.hu oldalon megjelenő írásomat december 25-én! (írta Rajczi Adrienn)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése