A nagyokkal utazok - repülős blogom első része, ahol bemutatom egy apró kis szegletét a Qatar Airways légitársaság működésének. Kedvcsináló a bakancslistákhoz, tények, információk és tesztüzemmódban kipróbált tapasztalások. Hogy könnyebb legyen választani.
Különleges vonzódásom a repülőkhöz Exupéry iránti
szerelmemnek tudható be. Talán valamikor, előző életemben balansz voltam egy
kézzel-lábbal meghajtott fatákolmányon, súlyt fektetve és hitet a jövő kor
technikai csodáiba, amiket úton-útfélen, jelen időben személyesen igazolok.
Legutolsó ilyen lélegzetállító élményem az Airbus Toulouse-i
gyára volt, ahonnan még Exupéry is repült és következő felszállásom egy Airbus
350-es csodával lesz, ahol még a turista osztályon is kényelmesebben utazhatunk.
Nem hagyok ki egyetlen lehetőséget sem ha kívül belül
megcsodálhatok egy gépmadarat. Mivel manapság elég kevés légitársaságot tartunk
nyilván mint a világ legmegbízhatóbb, legfejlettebb, legkorrektebb,
legstílusosabb, legkülönlegesebb és legexkluzívabb utasszállítóját, ami
elérhető utazni vágyó lelkes csavargók és a felső tízezer számára egyaránt, örömmel tettem eleget a
Qatar Airways légitársaság ebédmeghívásának, mert ők még azon légitársaságok
közé tartoznak, ahol a stílus és a márka kötelez.
Nem vagyok gasztroblogger, viszont a protokoll, etika és a
viselkedéskultúra egyre jobban érdekel. Így kerültem közelebb egy arab kultúra
mindennapjaihoz az evőeszközök, ételek és profi személyzetnek hála egy
repülőtér konferencia termében és a kifutópályára állított Airbus 330-as
repülőgép fedélzetén.
Ezeknek a meghívásoknak a célja, hogy megismertessük,
leírjuk, elmeséljük a bemutatni kívánt terméket. Jelen esetben négy
szolgáltatást szeretnék bemutatni, melyek szoros együttműködése adja az élményt
már az utazásunk célja felé is. Mert jelszavam és mottóm: az élmény pozitív
legyen az utazás kigondolásától, a hazaérkezésig.
Az utazás a ráhangolódás gitárja, a kinn töltött idő a dobpergés, a fényképek rendezése pedig maga az Oscar díjas alkotás.
A Qatar Airways családias bemutatóját az A és B terminál
közötti konferenciateremben rendezték be. Ha nem lett volna Dohát is
megszégyenítő hőség a kifutópályán, akkor a fogadás a teraszon történt volna,
háttérben a vasmadárral – tudtam meg Szabó Petronellától, a Qatar Airways
marketing képviselőjétől, aki a rendezvény sikeréért felel, és akivel öröm volt
együtt dolgozni az aucklandi média tanulmányi út szervezésében tavaly ilyenkor.
A hosszú, megterített asztal körül a sajtó jeles képviselői
foglalnak helyet…. és én. Óriási
megtiszteltetés egy asztalnál ülni ebben a családias légkörben a Qatar Airways
Country Managerével, a Liszt Ferenc repülőtér kereskedelmi igazgatójával, és
mindazokkal az újságírókkal, akiket eddig csak olvastam, és a szavakat formázva
ők egy univerzális, éteri kapcsolat a gondolatok és a papír között.
A tányér jobb oldalára bekészített damaszt szalvétát
automatikusan az ölembe terítem, mint egy torreádor megrázom a vastag kendőt
mielőtt mellkasomra rögzítem vagy a lábamra rakom. Ösztönös európai
viselkedéskultúrám kiborítja a pontosan beillesztett különböző kanalak és kések
és kisebb-nagyobb villák szolgálatra előjegyzett várakozását, engem pedig zavartan
elgondolkodtat automatikus kapkodásom következménye, az evőeszközök használatának sorrendje.
De erről majd egy következő sorozatban írok, mert az
evőeszközök átnyújtásának protokollja sokkal összetettebb, a feltálalt ételek
rituáléja érdekes és izgalmas koreográfia alapján zajlik, leírása hosszabb
bejegyzést kíván. Annyi elárulok, hogy a repülőgépen az evőeszköz átadásának is külön koreográfiája van, amit a légiutaskísérők tanfolyamon sajátítanak el, a szemkontaktus van amikor kötelező és a pohár átnyújtása is egy ceremónia része.
A felkínált ételek a Budapest – Doha útvonalon szervírozott
ételek listája, három hónapon keresztül. Ez azért fontos,
mert ha túl gyakran is utazunk, mindent kipróbálhatunk, ha pedig ritkábban,
akkor igazi a’la carte élvezhetjük a kínálatot. Az ételsor különlegesen
nemzetközi, de mindegyik dekádban biztosan van egy tradicionális arab étel is.
A választható meleg előétel a sült kacsamell gyömbéres
kenyérrel, illetve meggy chutney-val, rajta zöldborsó csírával.
Választható hideg előétel a kecskesajt, grillezett
sütőtökkel és grillezett hagymával, rukkolával, zöldborsó csírával, pirított
fenyőmaggal, alma dresszinggel
meglocsolva. Ez az egész ízkombináció magába foglalja az édenkert minden
termését, elképzelem Ádám és Éva paradicsomban eltöltött életét, az utolsó
falatig.
A mezze töltött szőlőlevél, humusz, tabulet, teljes kiőrlésű
illetve fehér pite.
Fontos tudnunk hogy a repülő business osztályán vagy arab
előételt vagy egy hideg előételt választhatunk. Ne aggódjunk, jut mindenkinek
mindenből, volt már szerencsém Qatar Airways business osztályon utazni és
jelentem, egy pillanatra sem éheztem. Ugyanis elárulok egy óriási
kulisszatitkot, az étel mennyisége mindig több mint az utasok létszáma.
Az ovis paradicsomleves mindig jó érzéssel tölt el, és
szangvinikus lévén sose jegyzek meg adatokat, információkat, tényeket,
számokat, neveket. Amikor megkaptam a menüsort a meghívólevéllel együtt,
boldogan nyugtáztam a felkínált finomságokat, majd az ültetésnél kéjes
izgalommal vártam a meglepetéseket. A piros színű leves egyértelmű hogy
paradicsom, a betűtészták hiánya lehetett volna erős jel, majd a nyelv
ízlelőbimbói azonnal küldték a jeleket az agyamnak, hogy ez valami teljesen
más, valami új és számomra ezeddig nem ismert íz. A sült paprika krémleves,
sáfrányos krém french-el markánsan ad a stílusnak.
Amely ételekről nem írok, azt nem választottam, de asztalszomszédjaim
elégedett arcát látva a negyedévenként cserélődő menüsort többszöri utazással
sem lehet megunni.
Főételek: - arab
fűszerezésű csirke kapsha, uborka rajtával illetve zöldség szalonnával
(összepirított zöldségekből, pici paradicsompüréből, fűszerekkel készül).
A vegetáriánusok is találnak kedvükre való finomságot, jelen
esetben a házi édesburgonyás gnocchi, erdei gombás mártással, sült
paradicsommal, balzsamecetes gyöngyhagymával.
Halas ételként a citromos, grillezett tengeri fogas pirított
újburgonyával, tavaszi kapros – gombás, picit kókusz tejes mártással, tetején
pedig koktélparadicsom konfittal.
Desszert:
Sajttál (helyi sajtokkal) megrakott tálon kecskesajt
camambert, pannónia sajt, vörös cheddar, házi birsalma sajt.
Friss bogyós gyümölcsök mandulasziruppal. Talán éppen
fogyókúrás diétás időszakom volt amikor ezt választottam a három lehetőség
közül. Ennek az ételnek azt a nevet is adhatnám, hogy találkozásom a mandula
sziruppal. A feketeáfonya, eper, málna, szeder egyenként válogatott minőségi
húsos, édes szemein a láthatatlan mandula cukor filmet von a gyümölcsök köré,
ízben pedig radikálisan kihozza a gyümölcsök zamatosságát.
A fedélzeten a catering cégnek ugyanazt a minőséget kell
biztosítani, mint bármelyik budapesti, 5*-os, városi szállodában. Amikor kitalálják,
megalkotják a következő menüsort, akkor negyvennyolc órára bezárkóznak, és
lépésről lépésre megalkotják az ételeket, befotózzák őket , pontos képet adva –
szó szerint -, hogy a személyzetnek hogyan kell majd fönt a gépen a tányéron
megjelenítenie a különböző ételeket.
2016-ban Európában a Qatar Airways- t kiszolgáló catering
cégek közül a legjobb európai cég a Honett Szervíz Kft lett.
Ez azt jelenti, hogy nincs alapanyag kompromisszum, szigorú
előírások vannak, fix szabályok és folyamatos ellenőrzés.
Rövid sétára a csak bennfenteseknek kijáró biztonsági
előírásoknak megfelelve, a Qatar Airways Airbus 330-as Dohából megérkezett
járata vár bennünket tárt ajtókkal. A rendhagyó repülőgép bemutatót a légi és
szárazföldi utaskísérők szakmai tájékoztatása nyomatékosítja. A business
osztályon mindenki névre szóló személyes kiszolgálást kap. A kis személyre
szóló feljegyzések az utasról a businessen a légiutas kísérőknek segítség amivel pontosan megtervezik és jegyzik az utas minden kérését, óhaját, figyelembe véve
az étel elkészítésének idejét, a megváltoztatott ételsor szervírozási
sorrendjét, az óhajtott alvást, ébresztést, kényelmet és megérkezést Dohába.
A Qatar Airways 2017-ben negyedik alkalommal kapta meg a
Világ legjobb légitársasága díjat, továbbá megnyerte a Skytrax World’s Best Business Class, a World’s Best Business Seat és a World’s
Best East Airlines Best First Class Longue elismerést 2018-ban.
2018. december 28-ig a tranzitutasok élvezhetik egy
éjszakára az ingyenes szállás lehetőségét Dohában a Plus Qatar program
keretében, amelyet a dohai Turisztikai Hivatal hívott életre.
Napi három járat Dohába amit sose lehet megunni.
Reggelizz az éjszakai járaton mint a dzsentrik, ebédelj délután mint az urak vagy vacsorázz későn mint a mediterrán népek….
Próbálj ki valami újat, ami megéri. A számos új célállomása közül Gabonban Libreville, Zambiában Lusaka, Cameroonban Douala, Indonesiában Medan, Ausztráliában Canberra, Malaysiában Penang, Thaiföldön pedig Pattaya az új repülős célutazás helyszíne a Qatar Airways valamelyik járatán 2018-tól. Én már izzítom a hat érzékemet a következő utazásra....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése