2016. június 6., hétfő

Egyetlen kincsük a vendégszeretet!

Jázminillatú szép jó reggeeeeeeelt Egyiptom!
A méz olyan a reggelinél mint Micimackó csuporjában a ragacsos massza, félő hogy a hétvégén beszorulok valamilyen nyílásba.... Van még juharszirup, narancs lekvár, zöld lekvár, sok-sok lekvár.... A mai nap színe a sárga, sárga a pólóm mint Micimackónak és sárga a tengeralattjáró a Beatles dalban. Kimegyünk a vízre és Micimackóból átvedlek Némó kapitánnyá.

Verne hősnő akcióba lendül

Megállapíthatom hogy Agatha Christie mellett Verne Gyula is velünk van, és a helyi stáb akik udvariasságbol, szellemességből, segítőkészségből, mókázásból jeles!  Adott a nyílás, a függőleges lépcsőn masírozunk a Naitilus gyomrába és akár 25 méterre is lemerülhetünk. Tegnap a levegőben, ma a víz alatt, jó lenne már két lábbal a földön is lenni :)

Le a Nautilus gyomrába

A színek megváltoznak az egyre mélyülő világosságtól

Olyan mint egy repülőgép orra

Oldalról bekúszik a cápánk, a halak játszótere jobban felszerelt mint egy 5. kerületi Eu-s szabványnak megfelelő biztonsági kamerával őrzött milliókból fejlesztett gyerekparadicsom.
Van fürge, villás farkú, csíkos, csücsöri szájú, ikrát húzó, áramvonalas testű, sárga, átlátszó, leharapott farkú.... hal. Az ikrát húzó folyamatosan a búvár körül sertepertél, az anyai ösztönök működnek haléknál is.... Levegőbuborékok törnek a felszín felé, jó lenne belebújni a cseppbe és csillogva felpörögni a felszínre....

Ezeknek a csíkosoknak cuki csücsöri szájuk van

A cápa!




Ezek ártalmatlan medúzák, én tudom!

Pár éve voltam Egyiptomban és snoorkeleztem a Vörös-tengerben, medúzák úsztak körülöttünk. Vezetőnk, egy profi búvár biztosított bennünket hogy nyugodtan meg is simogathatjuk őket. Nem tettem. Otthagytam neki ezt a kéjes örömet, én inkább úgy döntöttem mást simogatok szívesebben.

Tiszták, szelídek, édesek, a karmuk pedig puhán bebújtatva a rózsaszín párnácskákba

Na szóval ez a tengeralattjárózás úgy működik, hogy van egy tengeri kiállítás, ahol van kitömött és preparált, műanyag és színes élővilág bemutató három teremben, ezt illik megnézni, inkább itt mint hazavinni a tenger mélyéről és otthon. Korallt és kagylót nem lehet az országból kivinni!!!! Nemzeti vagyon és sajnos vannak olyan "állatok" akik letörik a természetes környezetükben akármekkora darab élőlényeket, korallokat, kagylókat, és hazaviszik őket.... No comment... Egyszer eljut az emberiség arra a pontra amikor tudomásul veszi, hogy minden helyben kifejlett dolog azért jön létre élő környezetében, mert oda való. Az elefánt agyara az elefánthoz, a korall a tengerbe és a piramis köveitől nagy a világ egyik leghatalmasabb csodája.... Mikor a kiállítással végeztünk, elvisznek körülbelül 30 percnyire a tengeren egy ott horgonyzó hajóhoz, ahonnan átszállítanak a sárga tengeralattjáróba. Nekem megesküdött a kapitány, hogy 25 méterre mentünk le, én örülök a 15 méternek is.

 A Sindbad Aqua nem közvetlen tengerparti szálloda, íme a tengerpartja, ami körülbelül 700 méterre van (női becslés) a parttól

Nem mondom hogy nem sajnáltam őket, de az orvosi szobában is áll egy csontváz és az öcsémnek lepkegyűjteménye volt....

 A sárga tengeralattjárók

Az egyik kollégánk vezette éppen a hajót. Te is vezetheted!

A tengeri kikötő, átszállási pont

Délután indulunk a sivatagba, amiről tudni kell, hogy a nagy homokdűnés sivatag Nílustól nyugatra van, ez a rész kősivatag....Vörös tenger menti hegységnek hívják ezeket a gyűrött, kócos barna kőkolosszusokat.  A klíma miatt már nincs errefelé se oroszlán se krokodil. A Nílus völgye régen szavannás volt most már sivatagos.

Vörös tenger menti hegység

Túl a quadoláson, buggyzáson 


Egy David Lynch film előkészületei

A beduin falu turistáknak bemutatott része

És itt van velünk Rejtő Jenő is és a láthatatlan légió. A kvadozás rejtelmeibe merülés előtt kéretik a Nasa által kifejlesztett naptejjel kívül - belül krémezkedni, majd felülni a csődörre és berúgni azt. Nem kellett volna a pálinka se előtte fertőtlenítőnek, csak a torkom bedurrant a légkonditól és tudom hogy az összes extrém sportnál visítok, a hangszálaimat kímélendő a lassabb quados csapatot választom. Választottak. Először csináltam és óvatosan. Aztán belejöttem és rájöttem az ízére. Olyan mint a lovaglás.... Egyenes derék, comb összeszorít és vágta!
Olyan jól csináltam hogy öt perc múlva már egy buggyban ültünk mint a nagysasszonyok sállal bebugyolált fejekkel. De még így is homokos a legapróbb sejtem legkisebb hajlata is.
És nincs vége.... Totalcar tesztvezetés egy dzsipben át a sivatagon az Atlas hegysékig....



A beduinság egy életforma, nem minden arab beduin és nem minden beduin arab.
Vajas kiflit kapunk itt. Tudom hogy errefelé nagy kincs az étel, üdvözlőitalnak pedig helyi teát szolgál föl egy kisfiú olyan fém virágmintás poharakban, amilyenekkel gyerekkorunkban a babaházat szereltük föl. Jólesik a meleg ital ebben a forróságban.


A beduinok holdtisztelő emberek voltak. Idegenvezetőnk azt is elmeséli, hogy az iszlám a keresztény és a zsidó vallás keveréke. Érzékeny téma ez nekem, nem tisztem eldönteni hogy mi volt előbb a tyúk vagy a tojás, egyet viszont tudok, errefelé ezt a nézetet vallják. Betartják a vallási rituálékat, élnek a saját hagyományaikkal, melyek össze- és biztonságban tartják őket. A szociális hálót Egyiptomban a vallás megoldja. Szokás adakozni, adni a szegényeknek, a rászorulóknak és a nincsteleneknek. És mindenki eldöntheti hogy adományból él vagy tesz azért, hogy ő adhasson. Nekem mindig nagy talány volt a Kába kő és most megtudom, hogy ez az eredendő bűn köve, amikor Éva vétkezett és rájött hogy rosszat csinált, hát mit csinál egy nő? Sír. Ahogy így pityergett vagy hisztizett vagy zokogott Évánk, rácsöppent a könnye a kőre, így lett a megbocsájtás köve a rituálé amikor Mekkába zarándokolnak a hívők bocsánatért és engesztelésért bűneikért.

Beduin asszony lepényt süt

Dervis tánc csodálatos, izgalmas és gyönyörű

Mindent láttam benne, a fohászt,a születést, a változást és a magasságos dicsőségét

Itt épp a kendőt veszi le a szeméről

Ledobja fölösleges ruháját, megszüli gyermekét, a nővé válás, és a felelősség tánca

Még mindig többnejűség van, nem fogyasztanak alkoholt, az itt élő keresztényeket alkalmazzák a helyi alkohol előállítására. Arany viselése tilos a férfiaknak.
Ma van a ramadan első napja!!!! A Ramadan végén már érzékenyebbek a helyiek, figyelmeztet idegenvezetőnk. Azért ez egy nagyon komoly egy hónapos böjt, ebben az országban, ahol a 40-45 fok árnyékban is kibírhatatlan, víz nélkül meg hihetetlen.
Egyiptomban eredetileg nem éltek arabok, a 7. században hódították meg ezt a területet a Jemen környékéről származó nomádok. Eredetileg törzsekben éltek és Mohamed volt az, aki a törzseket össze tudta hangolni.

Végül bemegyünk a terráriumba ahol Khaled benyúl a királykobrához aki azonnal felhergeli magát meg engem. Tudtam hogy Thassos után nem menekülök a kígyóktól, de hogy ilyen messzire futok azt gondolni se mertem volna. A hegyekben van varánusz, teknős, kiskígyó, nagy kígyó, rózsaszín kígyó és lavórban fetrengő kígyó .... Mindenki megnyugtatására skorpiót nem láttunk.,,

A mai nap konklúziója, egy olyan összeszokott életigenlés, ahol mindenki tudja a dolgát, yalla, yalla, gyerünk, gyerünk, mert mindent meg akarnak mutatni, mindent meg akarnak tapasztaltatni velünk, mert ezen a sivár térségen ez az egyetlen amijük van. A vendégszeretet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése