2016. június 4., szombat

Szerelempatak

Az a dokumentumfilm az azért teljesen másról szól. Amikor az öregasszonyok a szexuális életük emlékeiről nyilatkoznak. Megvan? Aranyvirágú lelkem ezen a szent helyen romantikáért ujjong, a puritán valóságot hátrahagyva a nyers erőknek és a türelmetlen ácsingózóknak. Előjáték nekem Thassos, és tudom hogy minél tovább húzom, annál kéjesebb a gyönyör, és a végén a beteljesedés maga a megélt katarzis.

Miután szembenéztem a túloldal kihívásával és ismételten kitettem magam az ismeretlentől való félelmem leküzdésének, a reggeli futás ma megajándékozott a kitartó munka eredményével. Futni a homokos, egyenetlen, sziklás meredeken olyan mint
1. macskakövön tűsarkú cipőben haladni az első randira
2. a székrekedés jutott eszembe 
3. és eljutni a Holdra!
Mindegyik célt elérni boldogság. A hegy tetején a kilátás is. Nem tetézem, feljebb már nincs. Itt állok magán a Nirvánán, megyek egyesülni a Brahmannal.




Május van! Május a szerelem hónapja. Panagia-ba megyünk, ami a fővárosa volt Thassos szigetének, Szűz Máriáról nevezték el, aki a város patrónusa. Ez a város, ahol táncra perdülnek az emberek az utcán, Suzy édességboltjában minden van a befizetni való csekkektől a mézbe áztatott gyümölcsökig, ágytakarók, barkácsműhely és szentek ikonjai, augusztus 15-én pedig a Szűzanya ünnepén búcsú ami 3 napig tart, és aki megmossa kezét a szerelempatakban, az Thassosról megy férjhez. A társaságnak nincsenek kétségei a monda érvényességéről, mosdunk mint a kiscicák, töltjük a palackokat a kristályvizű forrással hogy belül is tisztálkodjunk. A szerelempatak ez a kristályvizű forrás, ami a szív alakú fa tövében folyik, és kanyarog a házak között, íze selymes, lágy, belülről simogató szerető.












A város fölé tornyosuló hegynek aurája van. A város fölé tornyosuló hegy aurája a felhő. A felhő ráborul a hegytetőre mintha sapkát húzna mert fázik a füle. Utolsó nap, kicsit beleborzongok hogy el kell hagynom ezt a nyugalom szigetét, és egyre bizonyosabbá válok abban, hogy miközben Franciaországban lassan a Mona Lisát házhoz visszük, mert a Szajna magas vízállása bezárni kényszeríti a múzeumot, az EB-t és a Roland Garrost kihasználva a nép az érdekeit kívánja érvényesíteni sztrájkok formájában, elgondolkodtató az a felfedezésem, hogy Európa másik fele csendben és szeretettel várja a turistákat.... 
A napomat megpecsételem egy fantasztikus kagylóval fehérboros-fokhagymás szószban, tzaziki és pita Limenas tengerparti sétálóutcájában, a kedves Thassian Doukas étteremben, ahol maga a tulajdonos szögezi rám az első kérdést, hogy honnan jöttem, majd csodák csodájára magyar nyelvű étlapból könnyen megtaláltam az ideális ételt, kockáztatva a kagyló hosszabb távú célját szervezetemben. Ezeket a sorokat már itthonról írom, kagyló tesztelése átment a vizsgán, vagy a citrom fertőtlenítette, a lényeg hogy sose hagyd ki.




Voltunk még olivaolaj termelő manufaktúrában, ami családi vállalkozás 1919 óta, rossz évben 25 kilót terem egy fa, jó évben 150 kiló olivát tudnak leszedni, megtudtam a karácsonyi vaselopite fogyasztásának tradicionális menetét, hogy belesütnek egy érmét, az első szelet Jézusé, Istené és Szűz Máriáé, a második a vállalkozásé, a harmadik a családé, és akinél az érme annak szerencséje lesz egész évben. Ettől függetlenül éjfélkor a család elmegy kaszinózni és aki nyer annak szerencsés éve lesz. Függetlenül a nyert összegtől. 

Aztán már csak integetünk a szigetnek, a komp beszippant, én ülök a napsütötte hátsó részén a hajónak és érzem ahogy a szerelempatak szelleme beépült, és belülről vagyok szerelmes. 

Az ilyen elutazások után máshogy látom itthon a hegyeket, máshogy érzem az eső illatát és jobban értékelek hazajönni. És tudom és hiszem, hogy el kell menni, el kell utazni, hogy fel tudjuk fedezni az itthon szépségét is.

A meghívásért köszönet a World Tours Utazási Irodának és a Christian Tour Utazási Irodának.

A képek minősége nem adja vissza az élőben látható eredetiséget. Az élmény azonnali megosztása késztetett arra hogy vállaljam a  megörökítést, esőben vagy tűző napon a hely beazonosítása végett.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése