2016. június 5., vasárnap

Irány Egyiptom

Végül sikerült bepakolnom. Minden elutazásom előtt azt hiszem hogy a csomagolás lesz az, ami meghiúsítja elutazásomat.
Útban Ferihegy felé a 200-as buszon ordít egy gyerek, magamban elkezdek egy gyerekdalt énekelni, a gyerek abbahagyja a sírást. Ha létezik telepátia, most működött. Elindulok a világ egyik legspirituálisabb, legtitokzatosabb országába megtapasztalni, hogy tényleg vannak-e földöntúli erők amiket anyagias világunk elfelejtett, le tudom-e küzdeni a félelmeimet, milyenek az emberek és mi a bátorság. Ha tejben fürdök szép leszek-e mint Kleopátra, és Kleopátra tényleg szép volt-e? És ha igen mihez képest?
A Kartago Tours meghívására utazom ebbe a gyönyörű afrikai országba.
Sokan nem tudjuk, hogy milyen biztos háttér áll egy 20 éve a magyar piacon lévő iroda mögött. Én se tudtam. A Kartágó Tours Utazási irodát 51%-ban a  Rewe befektetési csoport támogatja, akik tulajdonosai a Billa, Der és hasonló vállalatoknak + 49%-ban a cseh Exim utazási Iroda irányítja. Na szóval ma ennyi lesz a szakma. Óriási a tömeg a repülőtéren, az utazási kedv apadhatatlan.
Figyelmeztetésként jelzem, hogy a 19-es kapunál kellemetlen becsekkolni mert a WC közelsége a duty freeben besprickolt parfüm illatát felülírja. A jó partner ismérve a törődés, így csak a szükség láttatja ezt az informatív mementót.
Mindenki megnyugtatására van a repülőtéren most már röntgen is és CT, meg MRI, mert az egyik rövidnadrágos kollégának a sípcsontjában például találnak egy izomcsomót, amiről kiderült hogy rágógumi, aminek a belső papírja fémszállal átszőtt, tehát a közbiztonság tökéletes, és most az egyszer a cipőválasztásom nem gerjesztette be a fetisiszta hajlamokat. Azt tudni kell hogy a cipőkben van vaslemez, ami tartja a talprészt. Nekem az egyik kiesett, onnan tudom. De a műszer csak páros vasat mutat ki ezek szerint!

A Travel Service gépe pontos, udvarias és gyorsan repülünk a magasba. 
Barikák legelnek az égen, délibábos tükröződésben, habcsókvilág, autópálya a magasban, csúcsidőben megyünk, látom ahogy egy repülő lehagy egy csíkot, gyorsulási verseny egy ufó és egy Lufthansa között? És csak nekem tűnik hogy a mi gépünk egy helyben áll?




Miután a barikák lelegelték égi legelőjüket, jönnek a purhabos felhők, a démoni szürke királyi udvartartás és a sort a Nap zárja!
Skopjénél kicsit bodyslimes az út... A sztyuvik szerint mindig kávéöntés közben ráz.... 
Otthon a repülős koszthoz hasonlítom a szárazföldi éttermek minőségét, de a Travel Service járatán jobb mint sok étteremben.... 
Görögországnál a szigetek mint a croissant-ok arany barnára pirulás előtt a tepsiben.

11887 méteren repülünk a kócos homok felett.... Ahogy ülök a magasságokban, belemerülve a repülés élvezetébe, a szemem egy fekete árnyékon akad meg, ami alattunk suhan fékevesztett gyorsasággal, de nekem a tér és távolság relatív, a cápa pedig csak jön velünk a partra! Már ott gyanús volt amikor átúszott a korallszigeteken is. Amikor mindenki felpattant a leszállásnál a felkiáltásomra hogy "cápa", a sztyuvi mérhetetlen intelligens és profi módon megkérte az utasokat, hogy üljenek le, engem pedig megkért hogy fotózzam le a cápát és mutassam meg a többieknek.
Láncz Attila kapitány közben letette a gépet. És onnan tudni hogy szakma utazik, mert tapssal jutalmazzuk a biztonságos földet érést! Régi hagyomány vagy én öregszem?

A nem európai magyar embercsoport és az európai magyar embercsoport gesztustalan kivagyisága a sorban állásnál tetőzik. Visszük hírünk, hisz mindenki értünk van, és ha mi nem vagyunk akkor ti nem vagytok. Szomorú mementója ez vendégségünknek, mert egy dolgot megtanultam, bárhova megyek a világba, vendég vagyok és az szerint viselkedek. A jár nekem, a felsőbbrendűségi habitus és a visszajáró rutin bizonyos helyeken, ahol a változást ismergetik több évszázadnyi tradícióba ágyazva, sajnos nem működik. Rutinos kollégáim is bizonyítják, hogy ami tegnap úgy volt, az ma már így van. Vízum 23,50 euro vagy 25 dollar, az árfolyamtól függ. 30-ból visszaad 6 eurót és 5 fontot. Gyűrött a pénz. Jó ideje nem nyomtak újat...

Sindbad hotel kb 10-15 percre a repülőtértől. Fruzsi és Ahmed vár ránk. Mosolyognak, kedvesek, örülnek. Izgalmas egy hétben lesz részünk. Mindent meg akarnak mutatni. Mindent ami a hazájuk,  az otthonuk, hogy mindenki lássa, vigye haza, kövesse útját és keltse hírét.
A tengerpartokat 5-6 körül bezárják. Törölköző- kártya van amivel ki lehet váltani a strandtörölközőt. Towel card ha elveszik, 10-20 dollár a bünti.
A szállodai szobámban a tusoló alatt kicsit Sharlottnak érzem magam a Sex és New York filmből, amikor felnézek a zuhanyrózsába.....
A vacsorához liftet versenyeztetünk és épp mielőtt kimondanám hogy szerencsém van a szerelemben az ellenfél liftje tovasuhan mert elhívják, én pedig megnyerem a kihívást.
A 1313-as szobábol Agatha Christi szelleme kisérteties történetet kelt életre.

Érzem az illatokat, a sós tenger, homok, leander, hibiszkus illatát a 38 fokban. Más ez. Más a meleg, más a levegő és más a 38 fok. A képeim elvesztek.... de úgyse adja ki azt a csodát, amit látni lehet közel 5000 kilométerre otthonról. A világ szép. A képeket pótolom. Megélem a saját történetemet, Egyiptom szívében, Egyiptom szívével.... 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése