2020. március 15., vasárnap

Maradj otthon


Szombat van

Alig járnak autók. Kiengedem a macskát. Ma ő biztosan biztonságban van. Mármint az autóktól. Városi és benti macska. Az ajtónk mellett snidling terem. Csak a macska és a nagyi eszi.
A macska az egyetlen élőlény akit meg merek ölelni. Szar dolog a gyerekemet itt tudni magam mellett, és elgondolkodunk hogy ihatok-e a poharából, és megehetem-e a „már nem kérem” falatot.
Anyámat minden nap kizavarom a kertbe. Jó hogy van kert. Igaz, csak két zsebkendőnyi, de ha bármi lesz, a borsó már be van ültetve, a hagyma tavaly óta kinőtt, az eper lassan megérik, a diófa tavaly beteg volt, idén reménykedünk hogy egészségeset terem.
Anyámnál a kertben mindig hangosak a madarak. Egész télen folyik a harc a cinkék és a verebek között anyám etetőállványán az ablak előtt. Ez a mi National Geographic-unk. Most, hogy kisütött a nap, csak a verebek ordibálnak a villanyvezetéken egymásnak.
- Szólj a Csiripnek, hogy az 5-ös elosztó nem működik!
- Igen, mert kinyitották a 152-es parcellát! Észak-kelet irány, nyolcvanezer szárnycsapásnyira innen. Induljunk, mert a cinkék megint megelőznek bennünket. És akkor egy nyüves falat se marad és megint ordibálhatunk hogy megijedjenek és elröpüljenek.

És akkor feljön a közösségi oldalon egy bejegyzés hogy székelyföld legyen szabad. Most erre mit mondjak? Nem mindegy?
Felajánlottam a segítségemet a helyi élelmiszerboltban. Először néznek rám nagy szemekkel, mondom csak azért jelzem hogy itt vagyok, mert megjelent az éterben egy írás, miszerint sok a kisgyerekes eladó, ha meg otthon kell maradniuk, szívesen beugrok helyettük. Erre megnyugtatnak, hogy itt mindenki felnőtt. Matatok még a polcok között, hallgatom hogy nincs védőfelszerelés, fertőtlenítőt se kaptak, na mondom, ti vagytok a legveszélyeztetebbek, enni meg kell a népnek, úgyhogy segítek. Kicsit gondolkodnak, aztán már adom is le a nevemet, telefonszámomat, felírják: segédmunkás.
Megkérem falunk lakosságát, hogy akinek a csapból ivóvíz folyik, ne vegyen ásványvizet. Nekünk kutunk van. A közösségi oldalon nem megyek bele magyarázkodásba, hogy anyám eddig egyedül élt és neki jó a kútvíz is ami a szennyvíz tároló mellett van. Most, hogy hazaköltöztem, nekem nem jó. Mert én ilyen válogatós vagyok. Aztán elgondolkodtam, hogy lehet a baktériumok megölik a vírust, és anyám lesz az egyetlen túlélő. Mert ő csak és kizárólag kútvizet hajlandó inni. Ne értsetek félre, van konyhánk és csapunk meg vízvezetékünk, de nem vagyunk rákötve a városi vízre, hanem a földbe van fúrva egy hosszú cső addig, amíg eléri a talajvizet, amit csapolunk. Azzal tisztálkodunk, mosunk, öntözzük a kertet, főzünk, csak nem biztos hogy iható ez a víz.

Közben lányom interneten próbál. Az egész csapat online elemzi a különböző karaktereket. Nem tudom melyik darab lesz, de az összes görög istent felsorolják.
- Tartsd a bolygót amíg jövök!
- Nem tartom!
- De tartsd mert azt mondtam!
- De nem tartom!
- Tartsd amíg hozok egy párnát.
Atlasz röviden és az istenek próbatételei.

Képtalálatok a következőre: ismene

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése